MASTI DE PROTECTIE SI CORONAVIRUS

 Mastile de protectie-ajuta sau nu?

Lumea întreagă pare pusă „sub lacăt” și ținută la izolare. E multă panică, dar și multă dezinformare despre pandemia de coronavirus. Mesajul pe care il aud in spatiul public  si nu imi vine sa cred ca este repetat la nesfarsit la radio este ca nu trebuie sa purtam masca de protectie.

Parerea mea personala, este ca scopul acestui mesaj a fost sa împiedice publicul să facă stocuri de măşti şi asta pentru că personalul medical are mai multă nevoie de ele. Dacă personalul medical nu mai are măşti, nu mai poate trata pacienţii. Cu alte cuvinte, pentru că sunt puţine măşti, personalul medical trebuie să aibă prioritate.

Coreea de Sud este dată adesea drept exemplu pentru modul în care a știut să răspundă acestei crize sanitare. Dar, toată lumea în Coreea de Sud poartă mască. Asta nu înseamnă că toți sunt bolnavi. Se protejează înainte de a fi testați. Nu este exagerat să spunem că în prezent, Coreea de Sud este una dintre cele mai sigure țări din lume. Daca ne uităm în jur, vedem că aproape toţi coreenii poartă mască.

 În Occident, în Europa şi în SUA, nu prea vezi oameni purtând mască. Mi se pare o greseala. Daca mastile nu ar ajuta, de ce le-ar mai purta doctorii în spitale?  Măştile şi-au dovedit utilitatea în prevenirea infecţiilor. Uitaţi-vă la China, Hong Kong, Japonia şi Coreea. În ţările din Asia, oamenii poartă mască. Dar dacă vă uitaţi la multe dintre ţările europene şi la SUA, virusul se răspândeşte rapid. Unul dintre motivele pentru care Coreea are o rată relativ mică de infecţii este că lumea poartă mască şi se spală frecvent pe mâini. Masca de protectie este prima linie de aparare in lupta cu Coronavirus.

 In aceasta perioada, am fost contactat de numeroase persoane pentru a le facilita achizitia de masti, in scopuri comerciale. Daca nu ai cunostinte, este extrem de dificil. Firmele mari producatoare de masti din China sunt coordonate de guvern si produc pentru guvern. China doneaza cantitati enorme de masti si materiale de protectie. In schimb, toate micile intreprinderi care inainte de criza produceau orice altceva, acum produc masti. De mai buna sau mai slaba calitate. Fara certificare. Ca de obicei, romanii vor cea mai ieftina masca, fara sa le pese daca sunt eficiente sau nu, doar profitul e important. Am refuzat sa aduc astfel de masti. M-am oferit chiar sa achizitionez materiale de protectie direct pentru spitale, fara adaos comercial, cu pretul de achizitie din China.

Chiar si acum, cand oamenii mor, iar doctorii se imbolnavesc din lipsa materialelor de protectie,  politicienii fac ceea ce stiu ei mai bine, arunca banii unor firme oarecare ce aduc aceste materiale la preturi duble sau triple.

Eu continui sa contactez spitale si sa le ofer preturi reale. Consider ca fiecare ar trebui in aceasta perioada sa contribuie cu ce poate pentru a depasi criza si a ne intoarce la o viata normala. Sanatate tuturor, stati acasa si vom trece cu bine aceasta criza.

Call Now Button