CAMBODIA – INVESTITI SAU CUMPARATI DIN CAMBODIA

INVESTITII IN CAMBODIA?

Asia de Sud-Est a experimentat schimbări fără precedent în ultima jumătate de secol, transformându-se dintr-o regiune săracă, nedezvoltată și plină de conflicte, într-una cu stabilitate politică, economii în plină expansiune și unele dintre cele mai educate și calificate forțe de muncă din lume. Țări precum China și Singapore au primit o mare parte din lumina reflectoarelor și chiar țări precum Thailanda și Vietnam sunt etichetate „Următoarea China”.

Dar o țară care ar putea să nu fie pe radarul tău este Cambodgia.
Situată între Vietnam și Thailanda, această țară de doar 17 milioane a cunoscut două decenii de creștere economică stabilă. În 1999, Cambodgia a aderat la ASEAN și, în perioada 2010 – 2019, a înregistrat o rată medie de creștere a PIB-ului de 7%, ceea ce le face una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume. Guvernul prezice o creștere continuă în viitor și în prezent își propune să devină o țară cu venituri medii până în 2030 și o țară cu venituri mari până în 2050.

În 2021, PIB-ul este de 29,8 miliarde, cu un PIB pe cap de locuitor de 1.730 USD. Impresionant, având în vedere istoria tumultoasă a acestor cifre, ele rămân încă în urma PIB-ului pe cap de locuitor al vecinilor lor, Vietnam (2.800 USD) și Thailanda (7.100 USD).

Peste 30% din economie provine din sectorul prelucrător, din care confecțiile și încălțămintea sunt cele mai mari două industrii, reprezentând 72% din valoarea totală a exporturilor naționale. Din cele 1.528 de fabrici ale țării, 643 produc articole de îmbrăcăminte, iar industria în ansamblu oferă 635.000 de locuri de muncă, dintre care 90% sunt destinate femeilor. Din 2016 – 2017, exporturile de articole de îmbrăcăminte au crescut cu 9,5% și încălțămintea cu 14,4%. În ciuda acestei creșteri, guvernul intenționează să reducă dependența tarii de aceste două industrii, mutându-si atenția către producția ușoară, care reprezintă în prezent doar 3% din totalul producției.

În 2017, Cambodgia a devenit cel mai mare furnizor de biciclete al UE, iar alte industrii precum piese electrice, componente pentru automobile, orez albit și cauciuc înregistrează în prezent o creștere.

Cea mai mare parte a creșterii țării provine în prezent din ZES (Zone Economice Speciale), dintre care există patru principale. Phnom Penh (capitala națiunii), Sihanoukville, Manhattan și Tai Seng Bavet. Companiile care își desfășoară activitatea în aceste zone vor primi scutire de impozit pe profit de 100% pentru până la 9 ani, scutire de TVA de 100%, scutire de taxe de import/export, precum și profituri gratuite din repatriere.

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei piețe în curs de dezvoltare, există cu siguranță provocări. De la găsirea unui furnizor până la barierele lingvistice și culturale, a face afaceri în Cambodgia va avea dificultăți, dar, dacă poate fi găsit furnizorul potrivit, beneficiile de a face afaceri într-o țară în care costul forței de muncă este de aproximativ jumătate din cel al Chinei vor fi suficiente pentru a te pune înaintea concurenței.

Daca intentionati sa investiti in Cambodia sau sa cumparati produse din aceasta tara, vă putem ajuta să vă asigurați că alegeți furnizorul potrivit și să monitorizam local investitia dvs.

Call Now Button